Rapoo- It solutions & Corporate template

04-6307711

צור קשר

rmaz@regavim.net

שלח דוא"ל

ער אציל
Laurus nobilis
 
חפש את העץ – דף איסוף נתונים על העצים
שם המגדיר: רועי שצקי
שם עברי: ער אציל
שם לועזי (לטיני): Laurus nobilis
מיקום העץ ברגבים: משרד חינוך
משפחה: עריים
מוצא: אגן הים התיכון
אופן ריבוי (חד/דו-ביתי, דו-מיני , רבייה וגטטיבית):
דו ביתי – קיימים עצים זכריים ועצים נקביים. העץ מתרבה מזרעים ומייחורים.
 
מאפיינים:
ער אציל הוא עץ ירוק עד, הגדל בר בחורש ים תיכוני לח. העץ יכול להגיע לגובה של 8 מטר ויותר. הוא מוכר בעיקר בזכות ריח מיוחד הנודף מהעלים. עליו פשוטים, גלדניים, אליפסיים, שפתם תמימה. צבעם ירוק עז והם מפיצים ריח חריף כאשר ממוללים אותם – ריח המוכר מכיבושי דגים וממאכלים שונים המתובלים בעלי ער. ער אציל פורח באביב, בין מרס למאי. הפרי בית גלעין דמוי ביצה המזכיר זית. אורכו עד 17 מ"מ. צבעו ירוק והוא משחיר עם ההבשלה.
 
שימושים ופולקלור:
עלי העץ הם "עלי הדפנה" המפורסמים, המשמשים כתבלין.
השם ער נזכר בתלמוד כתרופה נגד תולעי מעיים. במקום אחר נזכר המשקה "שיכרא דדפנא" (פסחים, נו, עא) ונראה, שהכוונה ליין מתובל בעלי הער או בפירותיו.
האגדה היוונית מספרת על אפולו הנער, שחשב עצמו לקלע מצטיין, לעג לאל האהבה ארוס, והתפאר ביכולתו לירות חצים. ארוס התרעם וירה שני חצים – חץ אהבה ללב אפולו, וחץ שנאה לליבה של הנימפה דפנה. כשהתקרב אפולו לדפנה היא נמלטה מפניו ובמנוסתה שטחה תחנוניה בפני האדמה, שהפכה אותה לעץ דפנה.
עלי הער ופירותיו מכילים שמן אתרי ששימש בימי קדם, הודות לריחו הטוב, בפולחן, ברפואה וכתבלין.
באשור נהגו להשתמש בעשן של שורשי הער לגירוש רוחות רעות. מהעלים ומהזרעים הכינו תחבושות רפואיות. ביוון השתמשו בעלי הער כתרופה לעקיצת צרעות ודבורים, למיחושי אוזנים ולליקויי שמיעה. עוד מסופר, כי הכוהנות בדלפי קיבלו את השראתן לאחר שלעסו עלי ער, כנראה, בשל חומר משכר הנמצא בהם בכמות מעטה.
ביוון וברומא שימשו העלים כסמל לשלום, בדומה לזית במסורת היהודית. לאחר ניצחון או בימי חג ומועד נהגו לקשט את הכיכרות בענפי ער. כן נהגו לעתר בהם את ראשי המנצחים באולימפיאדות ובקרבות, ומכאן הביטוי "לנוח על זרי הדפנה".
אצילים נהגו לענוד לראשם זר מענפים אלו, ומכאן השם העץ – ער אציל.
העלים משמשים גם לתיבול ולכבישת מאכלים. משתמשים בהם אף ברפואה כתרופה להפרעות בעיכול ולהצטננות. הערבים מפיקים מפירות הער שמן להכנת סבון ריחני לכביסה ולרחצה, המשמש גם כתרופה נגד שיגרון. 
מידע מעניין נוסף שקשור לרגבים (מי נטע? , באיזו שנה? , לזכר מישהו?  וכו...): אמ"ל
 
 
 
 

regavim abc
ab מערכת הצבעות דיגיטליות הצבעה דיגיטלית אתר לקיבוץ קריאות שירות קריאות שירות